Blog

Voorbereiden voor een sollicitatiegesprek?

Voorbereiden voor een sollicitatiegesprek?

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Dit is een uitstekende gelegenheid om jezelf te presenteren en een potentiële nieuwe werkgever te overtuigen van jouw vaardigheden en kwaliteiten. Maar hoe ga je te werk? Moet je je echt voorbereiden op dit gesprek? Het antwoord is een volmondig ja. Voorbereiding is essentieel en kan het verschil maken tussen aangenomen worden of blijven zoeken naar een baan. In dit artikel nemen we je mee door wat je kunt verwachten tijdens een gesprek, waarom voorbereiden belangrijk is, en hoe je dit het beste aanpakt.

Wat kan je verwachten tijdens een gesprek?

In een sollicitatiegesprek kun je verschillende soorten vragen verwachten. Deze vragen zijn bedoeld om meer over jou te weten te komen, je ervaringen en je motivatie voor de baan. Hieronder een overzicht van typische vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten:

Vragen over jezelf

 1. Vertel eens iets over jezelf.
  • Dit is vaak de openingsvraag en biedt je een kans om een goede eerste indruk te maken. Focus op je professionele leven en benoem kort je educatieve achtergrond en relevante werkervaringen.
 2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Kies sterke punten die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert en wees eerlijk over je zwakke punten, maar benoem ook hoe je hieraan werkt om ze te verbeteren.
 3. Waarom wil je bij ons bedrijf werken?
  • Toon je kennis over het bedrijf en verbind jouw persoonlijke en professionele waarden met die van de organisatie.

Vragen over je werkervaring

 1. Kun je een situatie beschrijven waarin je onder druk moest werken?
  • Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om een specifiek voorbeeld te geven waarin je laat zien hoe je onder druk presteert.
 2. Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?
  • Geef voorbeelden die laten zien dat je effectief en constructief conflicten kunt oplossen.
 3. Wat is je grootste professionele prestatie?
  • Kies een voorbeeld dat relevant is voor de functie waarop je solliciteert en dat jouw vaardigheden en capaciteiten duidelijk illustreert.

Vragen die jij kunt stellen

 1. Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in deze functie?
  • Deze vraag helpt je om een beter beeld te krijgen van de dagelijkse verantwoordelijkheden en de werkomgeving.
 2. Wat zijn de grootste uitdagingen die iemand in deze functie kan verwachten?
  • Dit toont je interesse in de realiteit van de functie en toont aan dat je proactief denkt over hoe je kunt bijdragen.
 3. Hoe zou u de bedrijfscultuur hier beschrijven?
  • Dit geeft inzicht in de sociale aspecten van het werken bij het bedrijf en of het een goede match is met jouw persoonlijke waarden.

Waarom is voorbereiden belangrijk?

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan jouw kansen om aangenomen te worden aanzienlijk verhogen. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Hogere kans om geaccepteerd te worden: Door te laten zien dat je goed voorbereid bent, demonstreer je jouw professionaliteit en ernst. Dit maakt een positieve indruk op de interviewer en verhoogt jouw kansen om uitgekozen te worden voor de baan.
 • Kans om je vragen te stellen: Door vragen voor te bereiden, kun je actief deelnemen aan het gesprek en meer te weten komen over de organisatie en de functie. Dit helpt je om een geïnformeerde beslissing te nemen als je het aanbod krijgt.
 • Kans om te onderhandelen: Als je goed voorbereid bent, ben je beter in staat om tijdens het gesprek te onderhandelen over aspecten zoals salaris, voordelen en andere arbeidsvoorwaarden. Kennis is macht, vooral in onderhandelingssituaties.

Conclusie

Een grondige voorbereiding op je sollicitatiegesprek kan de deuren openen naar nieuwe carrièremogelijkheden en jou een voorsprong geven op andere kandidaten. Neem de tijd om onderzoek te doen naar het bedrijf, oefen je antwoorden op veelvoorkomende interview vragen, en bereid je eigen vragen voor. Met de juiste voorbereiding stap je met vertrouwen het gesprek in, klaar om elke uitdaging aan te gaan.

You might also like